Sznycle:
Składniki:
Składniki:
- 20-25 dag mięsa mielonego z łopatki
- 1 jajo
- 1/4 dużej cebuli
- bułka tarta
- 1/2 zwykłej namoczonej w wodzie bułki
- 2-3 łyżki mąki
- sól, pieprz
- olej do smażenia.Przygotowanie:Mięso przełożyć do miski.
Dodać jajo, posiekaną w kostkę cebulę, namoczoną bułkę, mąkę, sól i pieprz. Całość dobrze wymieszać.Na osobny talerzyk wysypać bułkę tarta.Namoczyć ręce w wodzie, uformować kulkę z mięsa i obtoczyć w bułce tartej. Uklepać sznycelki.Smażyć na oleju aż do zarumienienia mięsa z jednej i z drugiej strony.
Sos pomidorowy:Składniki:
- 1/2 litra wody
- 1 łyżka mąki
- 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/2 kostki rosołowej
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka masła.Przygotowanie:1 i 1/2 szklanki wody zagotować z kostką rosołową.
W 1/2 szklance wody rozmieszać mąkę.
W gotującym bulionie rozmieszać koncentrat.
Gotować kilka minut.
Wlać mąkę.
Zagotować.
Dodać łyżeczkę masła, sól i pieprz.
Gotować jeszcze przez 5 min.
Przygotowanie całości:Ryż ugotować.
Usmażone sznycelki można od razu wrzucić do sosu.
Z podanych ilości mięsa mi wyszło 9 małych sznycelków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz