poniedziałek, 5 stycznia 2015

Sznycelki w sosie pomidorowym z ryżem

Sznycle:

Składniki:
  • 20-25 dag mięsa mielonego z łopatki
  • 1 jajo
  • 1/4 dużej cebuli
  • bułka tarta
  • 1/2 zwykłej namoczonej w wodzie bułki
  • 2-3 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia.
    Przygotowanie:
    Mięso przełożyć do miski.
    Dodać jajo, posiekaną w kostkę cebulę, namoczoną bułkę, mąkę, sól i pieprz. Całość dobrze wymieszać.
    Na osobny talerzyk wysypać bułkę tarta.
    Namoczyć ręce w wodzie, uformować kulkę z mięsa i obtoczyć  w bułce tartej. Uklepać sznycelki.
    Smażyć na oleju aż do zarumienienia mięsa z jednej i z drugiej strony.


    Sos pomidorowy:Składniki:

    • 1/2 litra wody
    • 1 łyżka mąki
    • 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    • 1/2 kostki rosołowej
    • sól, pieprz
    • 1 łyżeczka masła.

      Przygotowanie:
      1 i 1/2 szklanki wody zagotować z kostką rosołową.
      W 1/2 szklance wody rozmieszać mąkę.
      W gotującym bulionie rozmieszać koncentrat.
      Gotować kilka minut.
      Wlać mąkę.
      Zagotować.
      Dodać łyżeczkę masła, sól i pieprz.
      Gotować jeszcze przez 5 min.


      Przygotowanie całości:Ryż ugotować.
      Usmażone sznycelki można od razu wrzucić do sosu.


      Z podanych ilości mięsa mi wyszło 9 małych sznycelków.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz