Nasz wczorajszy obiad to były łazanki. Mi i mężowi chciało się ich od kilku dni. Miałam resztkę domowej roboty kapusty kiszonej (specjalność mojego teścia) oraz niewielką główkę kapusty z której nic by się już nie zrobiło. Ha! Nawet nasz mały długouchy "synuś" dostał jej co nie co.
Łazanki:
Składniki:
(ok. 2-3 porcje)
(ok. 2-3 porcje)
- 10 dag kapusty kiszonej
- mała główka białej kapusty
- 1/2 opakowania makaronu typu łazanki
- szczypta kminku
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- sól
- pieprz
- kilka łyżek oleju
- 1 łyżka maggi
- 1 laska kiełbasy
- średniej wielkości cebula.
Przygotownie:
Białą kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy taką ilością wody by lekko zakrywała kapustę.
Gotujemy aż kapusta zmięknie i duża ilość wody odparuje.
Dodajemy kminek, ziele angielskie, liścia laurowego, solimy i pieprzymy.
Całość wymieszać.
Gotujemy aż kapusta zmięknie i duża ilość wody odparuje.
Dodajemy kminek, ziele angielskie, liścia laurowego, solimy i pieprzymy.
Całość wymieszać.
Wrzucić kapustę kiszoną i gotować.
W między czasie pokroić cebulę na piórka i zeszklić na oleju.
Pokroić kiełbasę w kostkę i dorzucić do cebuli aż się przysmaży.
Pokroić kiełbasę w kostkę i dorzucić do cebuli aż się przysmaży.
Wrzucić do naszej kapusty i dokładnie wymieszać.
Gdy woda za bardzo wyparuje z kapusty dolać ok. 1/3 szkl.
Gdy woda za bardzo wyparuje z kapusty dolać ok. 1/3 szkl.
Makaron ugotować na al dente.
Przecedzić i przelać zimną wodą.
Dorzucić do kapusty z kiełbasą.
Dorzucić do kapusty z kiełbasą.
Dodać kilka łyżek oleju (2-3) i łyżkę maggi.
Całość zamieszać i jeszcze przez chwilę poddusić.
Całość zamieszać i jeszcze przez chwilę poddusić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz