piątek, 19 grudnia 2014

Łazanki

Nasz wczorajszy obiad to były łazanki. Mi i mężowi chciało się ich od kilku dni. Miałam resztkę domowej roboty kapusty kiszonej (specjalność mojego teścia) oraz niewielką główkę kapusty z której nic by się już nie zrobiło. Ha! Nawet nasz mały długouchy "synuś" dostał jej co nie co.


Łazanki:

Składniki:
(ok. 2-3 porcje)
  • 10 dag kapusty kiszonej
  • mała główka białej kapusty
  • 1/2 opakowania makaronu typu łazanki
  • szczypta kminku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • kilka łyżek oleju
  • 1 łyżka maggi
  • 1 laska kiełbasy
  • średniej wielkości cebula.

Przygotownie:
 Białą kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy taką ilością wody by lekko zakrywała kapustę.
Gotujemy aż kapusta zmięknie i duża ilość wody odparuje.
Dodajemy kminek, ziele angielskie, liścia laurowego, solimy i pieprzymy.
Całość wymieszać.
Wrzucić kapustę kiszoną i gotować.
W między czasie pokroić cebulę na piórka i zeszklić na oleju.
Pokroić kiełbasę w kostkę i dorzucić do cebuli aż się przysmaży.
Wrzucić do naszej kapusty i dokładnie wymieszać.
Gdy woda za bardzo wyparuje z kapusty dolać ok. 1/3 szkl.
Makaron ugotować na al dente.
Przecedzić i przelać zimną wodą.
Dorzucić do kapusty z kiełbasą.
Dodać kilka łyżek oleju (2-3) i łyżkę maggi.
Całość zamieszać i jeszcze przez chwilę poddusić.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz