Składniki:
Ciasto na pizze:
- 600g mąki pszennej
- 365ml ciepłej wody
- 24g świeżych drożdży
- 1 1/2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- mąka do podsypania.
Dodatki do pizzy:
- ser gouda/ mozzarella
- pieczarki
- cebula
- boczek
- szynka
- kukurydza
- inne składniki wedle uznania ( ilość dodatków zależy od tego czy lubimy jak jest ich dużo czy też nie).
Przygotowanie:
Z podanych ilości składników odjąć:
1/3 szkl. wody,
łyżkę mąki,
cukier,
do tego wkruszyć drożdże,
dobrze wymieszać i odstawić na 10-15 min. aż drożdże ruszą.
Do dużej miski dodać resztę składników i nasze "ruszone" drożdże.
Wymieszać wszystkie składniki i ugnieść gładkie i elastyczne ciasto.
Ostawić na godzinę w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia.
W między czasie podsmażyć pokrojone w plastry pieczarki wraz z cebula pokrojona w kostkę i odrobiną masła. Od czasu do czasu mieszać a w razie potrzeby dolać nieco wody.
Zetrzeć ser.
Pokroić szynkę i boczek.
Pokroić szynkę i boczek.
Po upływie godziny wysypać blat/ stolnicę mąką.
Ugniatać ciasto przez ok 15-20 min tak by było bardzo gładkie i elastyczne.
Podzielić ciasto na 3 części, gdyż z podanych składników wychodzą 3 średniej wielkości spody do pizzy.
Nadać ciastu okrągły kształt.
Przełożyć na blachę z papierem do pieczenia.
Ciasto wysmarować przecierem pomidorowym.
Wyłożyć pieczarki, odrobinę sera, kukurydzę, szynkę, boczek i resztę sera.
Czas pieczenia:
Wyłożyć pieczarki, odrobinę sera, kukurydzę, szynkę, boczek i resztę sera.
Czas pieczenia:
ok. 20 min (do zarumienienia ciasta).
Temperatura pieczenia:
Temperatura pieczenia:
180-200*C.
Dwie części ciasta jakie nam zostało można zamrozić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz