niedziela, 14 grudnia 2014

Domowa PIZZA

Składniki:

Ciasto na pizze:
  • 600g mąki pszennej
  • 365ml ciepłej wody
  • 24g świeżych drożdży
  • 1 1/2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • mąka do podsypania.
Dodatki do pizzy:
  • ser gouda/ mozzarella
  • pieczarki
  • cebula
  • boczek
  • szynka
  • kukurydza
     
  • inne składniki wedle uznania ( ilość dodatków zależy od tego czy lubimy jak jest ich dużo czy też nie).

Przygotowanie:
 Z podanych ilości składników odjąć:
1/3 szkl. wody,
łyżkę mąki,
cukier,
do tego wkruszyć  drożdże,
dobrze wymieszać i odstawić na 10-15 min. aż drożdże ruszą.
Do dużej miski dodać resztę składników i nasze "ruszone" drożdże.
Wymieszać wszystkie składniki i ugnieść gładkie i elastyczne ciasto.
Ostawić na godzinę w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia.

W między czasie podsmażyć pokrojone w plastry pieczarki wraz z cebula pokrojona w kostkę i odrobiną masła. Od czasu do czasu mieszać a w razie potrzeby dolać nieco wody.
 Zetrzeć ser.
Pokroić szynkę i boczek.

Po upływie godziny wysypać blat/ stolnicę mąką.
Ugniatać ciasto przez ok 15-20 min tak by było bardzo gładkie i elastyczne.

Podzielić ciasto na 3 części, gdyż z podanych składników wychodzą 3 średniej wielkości spody do pizzy.

Nadać ciastu okrągły kształt.
Przełożyć na blachę z papierem do pieczenia.
Ciasto wysmarować przecierem pomidorowym.
Wyłożyć pieczarki, odrobinę sera, kukurydzę, szynkę, boczek i resztę sera.


Czas pieczenia:
ok. 20 min (do zarumienienia ciasta).

Temperatura pieczenia:
180-200*C.



 Dwie części ciasta jakie nam zostało można zamrozić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz