wtorek, 30 grudnia 2014

Metrowiec

Ciasto:

Składniki:
  • 6 jaj
  • 1 1/2 szkl. cukru
  • 2 1/2 szkl. mąki
  • 4 łyżeczki kakao (do połowy masy)
  • 1/2 szkl. przegotowanej ostudzonej wody
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie (1):
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do tego cukier. Ubić.
Dodać żółtka, wodę, olej, dobrze ubić.
Na końcu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubić.
Masę podzielić na dwie części.
Do jednej z nich dodać kakao.

Dwie długie blaszki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.

Masy wlać do wysmarowanych blaszek.


Temperatura pieczenia:
180*C - 200*C

Czas pieczenia:
40 min.

Przygotowanie (2):
Ostudzone ciasto pokroić na kromki.



Masa:

Składniki:
  • 1/2 l mleka
  • 1 kostka masła
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olejek migdałowy
  • 3 łyżeczki kakao (do połowy masy).

Przygotowanie:
Z pół litra mleka odlać szklankę, resztę zagotować.
W szklance mleka rozpuścić mąkę ziemniaczaną i pszenna.
Na gotujące mleko wsypać cukier i rozpuszczoną mąkę.
Ostudzić powstały budyń.

Utrzeć masło i dodawać do niego po łyżce budyniu.
Dodać odrobinę olejku migdałowego.

Masę przedzielić na dwie części.
Do jednej dodać kakao i utrzeć.


Przygotowanie całego ciasta:
Kromki z ciasta smarować na przemian.
Na białe ciasto ciemna masa i na odwrót.
Gotowe ciasto oblać polewą kakaową.
Kroić w poprzek.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz