środa, 17 grudnia 2014

Lukier i zdobienie pierniczków

Dekorowanie pierniczków:
Potrzebne będą:
  • lukier biały/ kolorowy
  • posypka
  • pisaki cukrowe
  • perełki
  • i wszystko to czym chcemy przyozdobić nasze gotowe ciasteczka.




Biały lukier:

Składniki:
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki wrzątku
  • można dodać też odrobinę olejku zapachowego lub soku z cytryny.


    Przygotowanie:
    Utrzeć cukier puder z wrzątkiem do uzyskania jednolitej konsystencji.
    W razie gdyby lukier był za gęsty należy dodać tyle łyżek wrzątku aż konsystencja będzie taka jakiej potrzebujemy.


    Należy pamiętać o tym,że im rzadszy lukier tym bardziej przeźroczysty on będzie.


    Kolorowy lukier:

    Składniki:
    Do zrobienia kolorowego lukru potrzebne są barwniki spożywcze.
    Ja wykorzystałam te z Dr. Oetker.
    Oraz jak wiadome wcześniej przygotowany biały lukier.

    Przygotowanie:
    Do kieliszków nakładamy po łyżce białego lukru.
    Do tego dodajemy kilka kropel barwnika.
    Mieszamy.

    Tak samo jak w przypadku białego lukru, jeśli chcemy mieć rzadką konsystencję lukru dodajemy kilka kropel wody.

    Należy pamiętać o tym,że lukier który nakładamy do kieliszków musi być gęsty.


    A oto i gotowe ciasteczka:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz