Dekorowanie pierniczków:
Potrzebne będą:
Potrzebne będą:
- lukier biały/ kolorowy
- posypka
- pisaki cukrowe
- perełki
- i wszystko to czym chcemy przyozdobić nasze gotowe ciasteczka.
Biały lukier:
Składniki:
- 10 łyżek cukru pudru
- 4 łyżki wrzątku
- można dodać też odrobinę olejku zapachowego lub soku z cytryny.
Przygotowanie:Utrzeć cukier puder z wrzątkiem do uzyskania jednolitej konsystencji.
W razie gdyby lukier był za gęsty należy dodać tyle łyżek wrzątku aż konsystencja będzie taka jakiej potrzebujemy.
Należy pamiętać o tym,że im rzadszy lukier tym bardziej przeźroczysty on będzie.Kolorowy lukier:
Składniki:Do zrobienia kolorowego lukru potrzebne są barwniki spożywcze.
Ja wykorzystałam te z Dr. Oetker.Oraz jak wiadome wcześniej przygotowany biały lukier.Przygotowanie:Do kieliszków nakładamy po łyżce białego lukru.
Do tego dodajemy kilka kropel barwnika.
Mieszamy.
Tak samo jak w przypadku białego lukru, jeśli chcemy mieć rzadką konsystencję lukru dodajemy kilka kropel wody.Należy pamiętać o tym,że lukier który nakładamy do kieliszków musi być gęsty.A oto i gotowe ciasteczka:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz