sobota, 27 grudnia 2014

Kremówka na krakersach

Święta, święta i po świętach. Dobrze,że od razu mamy weekend. Jutro wybieramy się na obiad do siostry męża, a w poniedziałek będziemy mieć gości, więc postanowiłam zrobić szybkie ciasto bez pieczenia. Lekkie i niedrogie.


Kremówka na krakersach:


Składniki:
  •  1,5 opakowania krakersów
  • 5 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 kostka masła (ja użyłam 200g margaryny "Palmy")
  • 4 żółtka
  • opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 szkl. mąki
  • cukier puder do posypania wierzchu.


    Przygotowanie:
    Zagotować w garnku 4 szkl. mleka wraz z masłem, cukrem i cukrem wanilinowym.
    Do osobnego naczynia wlać ostatnią szkl. mleka.
    W tym mleku rozrobić mąkę, żółtka i budyń.

    Blachę (wymiary 30x40) wyłożyć papierem do pieczenia i jedną warstwą krakersów.

    Do gotującego mleka wlać budyń z jajkami.
    Mieszać aż masa zgęstnieje.

    Gorącą masę wylać na krakersy.

    Na wierzch wyłożyć resztę krakersów.
    Odstawić do ostygnięcia.

    Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.


    Ciasto należy przechowywać w lodówce.




1 komentarz: