piątek, 12 grudnia 2014

Babeczki z masą budyniową i owocami

Mam kilka porobionych zdjęć, które w szczególności można znaleźć na moim Instagramie, więc dodam kilka przepisów, które Wam pokarzę. Może ktoś z Was też coś przygotuje.



Babeczki z masą budyniową i owocami

 Kruche ciasto na babeczki:
  • 300g mąki pszennej
  • 150g masła (powinno być lekko schłodzone)
  • 3 żółtka
  • 65g cukru pudru
  • szczypta soli
  • można również dodać opakowanie cukru wanilinowego (tak dla zapachu i słodszego smaku).

Przygotowanie:
Składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy.
Ciasto wkładamy do woreczka foliowego lub owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok.30min.
Wyjmujemy ciasto i wałkujemy je na ciasto o grubości ok.3mm. Dobrze jest uprzednio blat lub stolnicę obsypać mąką, gdyż ciasto może się kleić.
Foremkami do babeczek wycinamy ciastka.
Foremki powinny być wysmarowane masłem lub olejem.
Wyciętymi ciasteczkami obklejamy foremki.

Czas pieczenia:
7-10 min do zarumienienia.

Temperatura pieczenia:
175-180*C



Masa budyniowa:
  • budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 500ml mleka
  • 1/3 szkl. cukru
  • żółtko
  • 125g miękkiego masła.
Przygotowanie:
Budyń gotujemy tak jak na opakowaniu (do naszego mleka należy dodać cukier).
Wystudzić.
Masło utrzeć z żółtkiem na jasną i puszystą masę.
Do masy dodawać po  łyżce ostudzonego budyniu ciągle mieszając.


Wykończenie babeczek:
Na upieczone spody nakładać po łyżce masy budyniowej.
Dekorować owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz